Craft blends 01

Liefmans(Krieken)tijd van ’t jaar

Het was alle hens aan dek in de Limburgse boomgaard van de familie Briffoz in Gingelom. Onder een stralende zon werd zo’n 60 ton aan rijpe, sappige krieken geplukt en klaargemaakt voor een tocht naar brouwerij Liefmans in Oudenaarde. Daar zijn ze intussen aangekomen én meteen verwerkt. Ondanks de vrieskou in het voorjaar, ziet de oogst er opvallend goed uit. “Zoet, zuur, zeer veel sap, mooi rijp en op het juiste moment geoogst”, aldus brouwmeester Marc Coesens. Over een vijftiental maanden proef je het eerste resultaat.

De rijpe, sappige krieken werden geplukt onder het goedkeurend oog van brouwmeester Marc Coesens en klaargemaakt voor hun tocht naar brouwerij Liefmans in Oudenaarde. De Gorsemkrieken worden door de familie Briffoz speciaal geteeld voor de brouwerij. “Je vindt ze nérgens anders”, zegt Jos Briffoz. “Wat er dan zo speciaal aan is? Ze zijn zoet én zuur tegelijkertijd. Omdat de Gorsemkriek zuurder is dan andere rassen, geeft ze een typische smaak aan de Liefmansbieren.” Het familiebedrijf levert dan ook al meer dan 20 jaar exclusief krieken aan Liefmans.

Elk jaar opnieuw is het weer spannend afwachten. Ook deze keer, omwille van de vrieskou in april. Brouwmeester Marc Coesens: “De familie Briffoz mag zich gelukkig prijzen, hun bloesem overleefde de vriestemperaturen. De oogst is dan ook meer dan bevredigend qua kwantiteit én kwaliteit: zoet, zuur, zeer veel sap, mooi rijp en op het juiste moment geoogst. Krieken met zeer veel smaak, intens en uitzonderlijk lekker.”

Na de oogst worden de krieken meteen naar de brouwerij getransporteerd. Daar staan ze klaar om de krieken over te laden en te vermengen met jong en oud bier. Drie dagen na de pluk verdwijnen de rode lekkernijen samen met het bier in rijpingstanks, om er 15 maanden tot drie jaar te rijpen. Het resultaat proef je dus ten vroegste binnen anderhalf jaar…