Craft Blends

LiefmansCraft blends

Je krijgt er al zin in als je er nog maar aan denkt … De bieren van Liefmans worden met liefde en vakmanschap gebrouwen, volledig in de rijke traditie van de Belgische biercultuur. 

Liefmans wordt gemaakt met lichte, donkere en geroosterde mout. Na een gisting van een week rijpt het bier twee maanden tot een jaar verder in de kelders, afhankelijk van de soort. De typische zurigheid in combinatie met de zoete smaak ontstaat door rijp en jong bier te vermengen. 

Liefmans staat voor originaliteit, elegantie en kwaliteit. Mevrouw Rosa Merckx, de eerste en lange tijd de enige vrouwelijke Belgische brouwmeester, was 46 jaar lang actief in de brouwerij. Zij heeft de unieke smaak van de bieren van Liefmans op punt helpen stellen.

LiefmansKriek-Brut

Dit weelderige bier is het perfecte huwelijk tussen frisse accenten en de ingetogen zoetzure smaak van krieken. Liefmans Kriek-Brut is een bier van gemengde gisting, waarvan elke hectoliter tot wel 13 kilogram fruit bevat!

Liefmans Kriek-Brut is een perfecte blend van Oud Bruin en bleek bier dat op Krieken gerijpt heeft.

Het bier krijgt anderhalf jaar lang de tijd om te rijpen, waardoor zijn zoetzure smaak helemaal tot zijn recht komt.

Liefmans Kriek-Brut heeft een diepe bruinrode kleur en een verfijnde schuimkraag, met toetsen van hout en amandel. Je proeft duidelijk het lichtzoete en tegelijk zachtzure karakter van het fruit. Een bier met klasse, en dat merk je meteen.

 

Smaak

Dieprood-complex, een weelderig zoet perfect gebalanceerd bier met frisse toetsen en een sterk accent van krieken

Stijl & uitzicht

Donkerrood Belgisch fruitbier, gerijpt op echte krieken

Verpakking

Fles: 33 cl en 75 cl
Vat: 30 l

Alcoholpercentage

6%

LiefmansGoudenband

Liefmans Goudenband is een van de meest unieke bruine bieren ter wereld. Oorspronkelijk heette het IJzerenband, een verwijzing naar de ijzeren ringen rond de biertonnen. Toen het werd omgedoopt tot Liefmans Goudenband kreeg het een champagnekurk.

Het wordt gemaakt in open kuipen met bier van gemengde gisting, waarna het 4 tot 12 maanden verder mag rijpen in de kelders. Rijp bier wordt versneden met jong bier om de gisting opnieuw op gang te brengen.

Liefmans Goudenband is een provisiebier, en net als wijn wordt het alleen maar beter met de jaren. Zelfs na tien jaar smaakt het roodbruine bier nog altijd even fris! Je ruikt meteen de heerlijke geuren van karamel, appel, rabarber, kersen en mout.

In de mond proef je appel en kersen, gecombineerd met houttoetsen. De afdronk smaakt naar noten en gedroogde rozijnen. De lichtzure smaak en de gegrilde bittere elementen maken van het bier een perfecte match voor blauwe kazen. Knap!

 

Smaak

Droge, licht gekarameliseerde moutsmaak, verrijkt met fruitige toetsen die aan noten of
gedroogde rozijnen refereren

Stijl & uitzicht

Roodbruin, gerijpt Belgisch bier

Verpakking

Fles: 33 cl en 75 cl

Alcoholpercentage

8%

LiefmansOud Bruin

Liefmans Oud Bruin

Traditie is vooruitgang die geslaagd is. Denk daar maar eens over na, terwijl je van een glas Liefmans Oud Bruin geniet. De typische smaak van het bier dat zijn oorsprong kent in 1679 is afkomstig van speciale, in open kuipen gegiste mouten die 4 tot 8 maanden rijpen. Door rijpe bieren te vermengen met jonger bier gist het brouwsel opnieuw en 

ontstaat er een meer evenwichtige, constante smaak. Oudere bieren zijn rijker aan aroma’s, in een blend met jong bier worden ze frisser en zoeter. Liefmans Oud Bruin geurt en smaakt naar gegrilde mout en karamel, omringd door fruit en kruiden. Zuur en zoet zijn perfect in balans. Een bescheiden wonder!

Smaak

Lichtgeroosterde mout, karamel, zuur en zoet mooi in evenwicht, met een zurig en verfrissend einde

Stijl & uitzicht

Bruin met heldere & witte kraag, gerijpt Belgisch bruin bier

Verpakking

Fles: 25 cl
Vat: 30 l

Alcoholpercentage

5%

“Bier heeft een ziel. Lekker bier proeft zachtjes naar mauve. Slecht bier proeft blauw. Dat heeft een Franse professor me lang geleden geleerd.”

Rosa Merckx

Liefmans Craft blenders

Fruitesse video
De heerlijke smaak van Liefmans is het resultaat van een gemengde gisting en het zorgvuldig mengen van jonge en rijpere bieren in onze bierkelders in Oudenaarde. Het is een hele uitdaging om dit proces tot een goed einde te brengen en tegelijk een perfecte smaakbalans te behouden.

Net zoals bij champagne is ‘blenden’ bij Liefmansbieren van cruciaal belang. Liefmans werd vroeger traditioneel in de winter gebrouwen. Om het tot de volgende zomer te bewaren, ging men bier mengen. Oudere, smaakvolle bieren werden gemengd met jonge, frisse brouwsels. Hierna gist het bier opnieuw, de ideale basis voor een evenwichtige smaak.

"Elke tank rijpt anders en het is onze taak om de verschillende bieren steeds opnieuw tot een constant eindproduct te mengen", zegt Liefmansbrouwmeester Marc Coesens. "Een goede brouwmeester kent zijn product, heeft ervaring en vooral een goed degustatievermogen."

Elke dag weer ziet de brouwmeester er nauwlettend op toe dat het bier zijn eigenheid en vooral zijn smaak bewaart. Hij wikt en weegt om de kwaliteit van 'zijn' bier te garanderen. Een brouwmeester is gepassioneerd door zijn vak en trots dat hij een eeuwenlange traditie verder zet. Toch zijn lichte smaakvariaties nooit uitgesloten, maar dat is precies wat het beroep zo interessant maakt. Het is een kunst en een wetenschap. De Liefmansbieren kunnen niet zonder de spontane toets en het menselijke karakter. Het blenden is een echte kunst!